Οι ενέργειες παραχώρησής του κατά κυριότητα προς το Σ.Ε.Π., έγιναν το 1959 με ενέργειες του τότε Νομάρχη Ρεθύμνου Γεωργίου Λυγεράκη που ολοκληρώθηκαν το 1960 με απόφαση του τότε Νομάρχη Εμ. ΠΑΪΤΑΚΗ. Η έκταση διπλασιάστηκε το 1999, με απόφαση του τότε Νομάρχη Ρεθύμνου Μανόλη Λίτινα.

Τα πρώτα χρόνια, η χρήση του, λόγω έλλειψης δρόμου και υποδομών, ήταν πολύ δύσκολη. Χρησιμοποιείτο περιστασιακά για κατασκηνώσεις. Πρώτη καταγεγραμένη προσκοπική κατασκήνωση πραγματοποιήθηκε το 1965 από τη 2η Ομάδα Ναυτοπροσκόπων Ρεθύμνου και την 7η ομάδα Αεροπροσκόπων Χανίων.

Η ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων που σήμερα βλέπουμε, δεν θα είχε ποτέ γίνει, χωρίς την αρωγή του Δήμου Ρεθύμνου και της Νομαρχίας Ρεθύμνου. Το Σεπτέμβριο του 1998, στα πλαίσια της 50ης Συνάντηση Πτυχιούχων Δ.Δ. που έγινε στο Κέντρο, εγκαινιάσθηκε το Κεντρικό Κτίριο.
Η δραστηριότητα και η λειτουργία του Προσκοπικού Κέντρου, στηρίζεται σε δύο άξονες:
Α. Εφαρμογή προγραμμάτων Σ.Ε.Π.
Την υποστήριξη της εφαρμογής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων που απευθύνονται σε όλους τους νέους, όπου πέρα από τα προγράμματα υπαίθριας διαβίωσης (κατασκηνώσεις κ.λ.π.), περιλαμβάνει προγράμματα δραστηριοτήτων όπως: εξερευνήσεις, πεζοπορίες, ποδήλατο βουνού, τοξοβολία, δραστηριότητες νερού, έρευνες στα παρακείμενα αρχαιολογικά μνημεία και γενικότερα στη γειτονική πόλη του Ρεθύμνου, κοινωνική και εθελοντική προσφορά στις γειτονικές κοινότητες, παροχή δραστηριοτήτων στα παιδιά οικισμών κ.λ.π. από ειδικευμένο προσωπικό.
Β. Παροχή γνώσης.
Την παροχή γνώσης, ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης σε διάφορα θέματα, διευρύνοντας του ορίζοντες του και στον ευρύτερο χώρο της νεολαίας (όχι μόνο για Προσκόπους). Δηλαδή, όσοι επισκέπτονται το Κέντρο, να ενημερώνονται και να συμμετέχουν σε διάφορα προγράμματα σχετικά με τα γενικότερα προβλήματα της νεολαίας (Βία στα παιδικά μάτια, Ρατσισμός και Ξενοφοβία, Παιδική πορνεία, Μετανάστευση, Περιβαλλοντικά προγράμματα, Κοινωνικά προβλήματα, Νέοι και Ευρώπη, Ναρκωτικά κ.ά.), παίρνοντας στοιχεία και ευαισθητοποιώντας έτσι τους νέους μας. Η διοργάνωση μικρών συνεδρίων, ημερίδων και άλλων δραστηριοτήτων νεολαίας και όχι μόνο Προσκόπων, πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσει έναν φορέα-Κέντρο που σκοπό του θα έχει να προβάλει τόσο το Ρέθυμνο όσο και να συνδράμει αποτελεσματικά στη βελτίωση της ποιότητας που πρέπει να έχει ο χαρακτήρας των επερχόμενων γενεών.

H Ιστορία μας σε αριθμούς

΄